2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olajszennyezés az űrből

összeállította: Dunai László 2010. május 21. 13:57, utolsó frissítés: 13:57

Bár a BP mindent bevet az elsüllyedt olajfúró toronyból szivárgó olaj megállítására, a szennyezés egyre terjed. Űrhajós-perspektívából a kár még hatalmasabbnak tűnik.


A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó asztronauták szerint az olajfolt mérete megdöbbentő: az olaj óriási területet öntött el. A NASA műholdfelvételein is jól látszik az olajfolt nagysága és kiterjedése.

Keddig már mintegy 5 millió gallon (19 millió liter) nyersolaj ömlött a tengerbe a négy hete történt baleset óta, amikor Louisiana állam partjától 80 kilométerre délre felrobbant és elsüllyedt egy olajfúró platform, amelyet a BP (British Petroleum) üzemeltetett.

A fotót a <i>Nemzetközi Űrállomáson</i> tartózkodó <b>Soichi Noguchi</b> készítette. A képen a Mexikói-öböl látszik, a szennyezett részek világosbarna színűek.A fotót a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó Soichi Noguchi készítette. A képen a Mexikói-öböl látszik, a szennyezett részek világosbarna színűek.


A baleset óta már több térségbeli állam partjain észleltek kátrányrögöket. Tudósok a napokban aggodalmukat fejezték ki, hogy egy nagy tengeri áramlat keleti irányban, Florida felé sodorhatja a szennyeződést, és a folt elérheti akár az atlanti partszakaszt is.

A szakemberek különösen a floridai Key-szigetek korallzátonyának élővilágát fenyegető veszély miatt aggódnak, egyben figyelmeztetnek, hogy a szennyezett környezet a turizmusra is katasztrofális hatással lenne.Az olajkútból két helyen ömlik az olaj, ez a nagyobbik rés.

A BP a hét végén mélytengeri robotok segítségével egy csövet illesztett a tengerfenéken a sérült olajvezetékbe, de így is csak a szivárgó olaj egyötödét tudják elvezetni. Jelenleg naponta ezer hordó olaj jut fel a felszínre, a korábbi becslések szerint a baleset után naponta 5 ezer hordó olaj ömlött a tengerbe.A cég május 7-én egy 100 tonnás kupolát helyezett a toronyra, hogy csökkentsék a szivárgás mértékét.

A BP az utóbbi napokban óriási mennyiségű - hétfőig csaknem 600 ezer gallon (2,2 millió liter) –, az olaj lebomlását segítő vegyszert, úgynevezett diszperzánst fecskendezett a vízbe a szivárgás közelében.

(<i>forrás: skynews</i>)(forrás: skynews)


Bár a partokat mindeddig nem érte jelentős károsodás, a szennyeződés – részben a diszperzáns használatának köszönhetően – nem jutott nagy tömegben az ottani államokig, a tudósok most a vízfelszín alatt felhalmozódott olaj miatt aggódnak.

Kimutatták, hogy közvetlenül a felszín alatt és 1200 méteres mélységben óriási olajtömegek lebegnek a tengerben. A mérgező hatású olaj és az oxigénszint csökkenése tengeri állatok pusztulásához vezethet. Figyelmeztetett: évekbe vagy talán évtizedekbe telhet, amíg helyreáll az ökoszisztéma.

Ilyen nyersolaj pöttyöket dob partra a víz. (<i>forrás: skynews</i>)Ilyen nyersolaj pöttyöket dob partra a víz. (forrás: skynews)


<i>forrás: AFP</i>forrás: AFP


Az NBC szerint a mexikói-öbölbeli olajszivárgást legkorábban egy hét múlva lehet megszüntetni. A BP arra készül, hogy betemesse a kút tetejénél, a tengerfenéken levő úgynevezett kitörésgátló berendezést.

A hosszú távú megoldás céljából a BP oldalirányból két újabb fúrást kezdett: több ezer méterrel a tengerfenék alatt (de még a 4000 méteres mélységben található olajkészlet felett) megcsapolnák a sérült olajkút 17 centiméteres csövét, elvezetve abból a feltörő olajat. Később cementet lejuttatva végleg betemetnék a kutat. Ennek a műveletnek a befejezése azonban még több mint két hónapba telik.

<i>forrás: AFP</i>forrás: AFP


<i>forrás: AFP</i>forrás: AFP


Közben tárgyalások kezdődtek az Egyesült Államok és Kuba között a Mexikói-öbölben történt olajszennyeződés elhárításáról. Amerikai szakértők attól tartanak, hogy mélytengeri olajkútból a tengerbe ömlő olajat keleti irányba fogja sodorni az Atlanti-óceán felé tartó meleg hurokáramlat.

Félő, hogy a szennyeződés Floridát megkerülve el fogja érni az atlanti partszakaszt, és a szelek délebbre, Kuba partjaihoz is elsodorják. Az ország számára súlyos következménnyel járhat, ha elesik az északi parti turizmus jelentette bevételektől. (mti, index.hu, skynews.com)

<i>forrás: AFP</i>forrás: AFP


<i>forrás: AFP</i>forrás: AFP


<i>forrás: AFP</i>forrás: AFP


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS