2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Gyermekcsempészet, műkincsrablás és kényszeramputációk Haitin

hírösszefoglaló 2010. február 01. 18:39, utolsó frissítés: 18:49

A rögtönzött menekülttáborokban a rossz higiéniai viszonyok miatt további több tízezer ember élete forog veszélyben.Őrizetbe vettek vasárnap a január 12-én földrengés sújtotta Haitin tíz amerikai állampolgárt, akik egy buszon ki akartak vinni az országból 33 gyereket. A Laura Silsby vezette New Life Children's Refuge nevű csoport nem tudta bizonyítani dokumentumokkal, hogy legálisan viszi el a gyerekeket örökbefogadás céljából. Sillsby szerint a Dominikai Köztársaság kormányától kaptak engedélyt arra, hogy a gyerekeket egy dominikai árvaházba vigyék. Éppen hogy a gyermekcsempészet ellen küzdenek, segíteni akartak a gyerekeknek – tette hozzá.

Jeanne-Bernard Pierre, Haiti szociális és munkaügyi minisztériumának illetékese az esettel kapcsolatban elmondta, hogy az amerikaiak szándéka mellett azt is vizsgálják, hogy a gyerekeket ellopták-e, vagy szüleik bízták az amerikaiakra. A haiti kormány illetékese arra panaszkodott, hogy a január 12-i földrengés óta tömegessé vált az elárvult haiti gyerekek engedély nélküli, külföldi örökbe fogadása.

Elismerte, hogy több száz gyereket szabályosan fogadtak vagy fogadnak éppen örökbe. “Nemzetközi szervezetek, mint például a UNICEF vagy a Save the Children hívták fel az intézet figyelmét arra, hogy Haiti déli részén ‘toborozzák’ a gyerekeket. Volt egy férfi, aki egymaga 140 gyereket gyűjtött össze. Ki fogjuk vizsgálni ezt az esetet" – mondta.

A washingtoni kormányzat szerdán türelemre intette a haiti gyermekek örökbe fogadására váró szülőjelölteket, amíg megszületnek az "átlátható" eljárások a hibák és a gyermekcsempészet elkerülése érdekében.
Nők kezében az élelem

Port-au-Prince-ben a reményvesztett haitiak, akiknek jó részéhez még mindig nem jutott el semmiféle segítség, az összeomlott boltokat fosztogatják. A fegyveres rendőrök a levegőbe lőve és gumibotokkal próbálják őket ebben megakadályozni, eddig többen megsebesültek.

A Világélelmezési Program (WFP) az élelmiszersegélyek szétosztásának nagyobb hatékonysága érdekében módosított eddigi gyakorlatán: Port-au-Prince-ben 16 állandó elosztóponton kizárólag nőknek fogják adni az élelmiszert. A nők ugyanis az eddigi tanulságok szerint igazságosabban és hatékonyabban osztják tovább az élelmet családtagjaiknak, ily módon a segély többekhez és gyorsabban juthat el.

Port-au-Prince, a sátorfőváros
<br />
Fotó via http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/8490039.stm
<br />

<br />
Port-au-Prince, a sátorfőváros
Fotó via http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/8490039.stmEddig 13 repülőgépnyi egészségügyi felszerelést, élelmet, ivóvizet, szennyvízkezeléshez szükséges berendezést szállított Haitiba az UNICEF, ami negyedmillió gyermek ellátását teszi lehetővé. A főváros iskoláinak 90 százaléka súlyosan megrongálódott vagy megsemmisült. Az UNCEF becslései szerint az országban 50 ezer olyan csecsemő van, aki nem jut anyatejhez, mert édesanyja meghalt, vagy nem tudja őt szoptatni. Közülük egyelőre csak 1200-at ér el a szervezet.


Járványveszély a zsúfolt táborokban

Egyre több hasmenéses, kanyarós és tetanuszos megbetegedést jelentenek Haitiból a rögtönzött táborokban a január 12-i földrengés túlélőit ápoló orvoscsoportok, ami aggasztó a lakosság nagyfokú koncentrációja miatt – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A haiti kormány az UNICEF-fel és a WHO-val közösen védőoltáskampányt szervez, mert a földrengés előtt az egyévesnél fiatalabb haiti gyermekeknek csupán az 58 százaléka volt beoltva.

Égető szükség van sebészekre és belgyógyászokra. Hiány van kötszerekben, fájdalomcsillapítókban és antibiotikumokban is: rengeteg túlélőnek amputálták valamelyik sérült végtagját. A fővárosban és vidéken egyaránt vészesen megcsappantak a készletek, tovább nehezítve a mintegy 200 ezer, műtéten átesett páciens utókezelését.

Elisabeth Byrs, az ENSZ humanitárius koordinációs irodájának munkatársa pénteken Genfben figyelmeztetett: a sátrakban élők rossz higiéniai viszonyai miatt további több tízezer emberélet forog veszélyben. Legújabb becslések szerint a földrengés több mint 200 ezer áldozatot követelt.

Anya súlyos beteg gyerekével a haiti reptéren; az 5 éves lány életét egy jobban 
<br />
felszerelt amerikai kórházban lehetne megmenteni. Az amerikai kórházakba múlt 
<br />
szerdától nem szállítottak újabb haiti betegeket a zsúfoltság miatt; 
<br />
a tervek szerint hétfőtől kezdik újra a betegszállítást az USA-ba
<br />
Fotó via http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/8490039.stmAnya súlyos beteg gyerekével a haiti reptéren; az 5 éves lány életét egy jobban
felszerelt amerikai kórházban lehetne megmenteni. Az amerikai kórházakba múlt
szerdától nem szállítottak újabb haiti betegeket a zsúfoltság miatt;
a tervek szerint hétfőtől kezdik újra a betegszállítást az USA-ba
Fotó via http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/8490039.stm


Kényszeramputációk?

A francia orvosok egy részét felháborítja, hogy a földrengést követően amerikai kollegáik futószalagszerűen, előzetes röntgen és gyakran fájdalomcsillapító nélkül ezrével amputálták a sérültek végtagjait – írta a Le Monde. A párizsi napilap helyszíni tudósítása szerint a természeti katasztrófát követő első napok kaotikus körülményei között a mentőalakulatok gondolkodás nélkül áldozták fel egy-egy sérült végtagját: több ezer ember várakozott az elsősegélyre, gyorsan kellett cselekedni, minden perc számított, nem volt elég hely a betegeknek, s az orvosok arra gondoltak, hogy úgysem lesz lehetőség kórházi utókezelésre.

François-Xavier Verdot ortopédsebész arra panaszkodott, hogy egyszerű kartörések esetén is amputáltak az amerikaiak. Ráadásul általában nem végeztek egy második műtétet a csonk kialakítására, amelyre később megfelelő protézis illeszthető. Ezért sokan elfertőzött sebbel jönnek vissza, amely miatt még magasabban és mélyebben még egyszer amputálni kell a végtagot.

Sophie Grosclaude ortopédsebész arról számolt be, hogy egy amerikai kollegája őrültnek találta, hogy ugyanolyan alaposan állítja helyre a töréseket, mint Franciaországban. "Mire jó ez? Ez egy túl szegény ország. Senki nem foglalkozik majd komolyan a betegeivel. Sokkal egyszerűbb amputálni őket. Tiszta és végleges megoldás" – mondta neki állítólag az amerikai orvos.

Alain Serrie-t, a fájdalomcsillapítás egyik franciaországi szakértőjét teljesen felkavarta, amit a haiti kórházakban tapasztalt, ahonnan két órával a műtétek után kiteszik az embereket az utcára, valamint azok a kilátások, amelyek "az amputáltak és bénák generációjára" várnak. Civil szervezetek segítségével ezért megpróbálja az amputált betegeket felkutatni, mielőtt a jól ismert fantomvégtag-érzéssel szembesülnek, és olyan elviselhetetlen fájdalom lesz úrrá rajtuk, hogy lehetetlen lesz protézist felhelyezni a csonkokra. Becslések szerint 2000 ember esett át amputáción a földrengés óta, írja a BBC.


Műkincsrablók elleni UNESCO-kampány

Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) pénteken a haiti műkincsek kereskedelmének tilalmát szorgalmazta, hogy megakadályozzák a földrengés sújtotta ország kulturális örökségének kifosztását. Irina Bokova főigazgató egy interjúban közölte, az UNESCO kampányt hirdet a karibi ország műgyűjteményeinek megóvására, hogy ne találkozzanak rövidesen a megrongálódott múzeumok és ásatások leleteivel a Christie’s aukciós ház árverésén.

Az UNESCO tanult az iraki és az afganisztáni leckéből, amikor az amerikai invázió után számos kulturális értéket raboltak el az országokból – mondta Bokova, aki felszólította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, hogy a biztonsági erők védjék meg a haiti kulturális örökségeket és a világszervezet Biztonsági Tanácsa ideiglenesen tiltsa be a haiti műkincsek kereskedését, amit az Interpol ellenőrizne.

Forrás: MTI/AFP/AP/Reuters, BBC

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS