2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jemen is a „terrorizmus tenyészhelye és potenciális menedéke"

összefoglaló 2010. január 05. 09:46, utolsó frissítés: 09:46

Jemen lehet a terrorellenes amerikai hadjárat következő célpontja: itt képezték ki állítólag a detroiti repülőgép-merénylőt.Gordon Brown brit kormányfő a BBC-nek nyilatkozva kijelentette: sikerült "szétszórni az al-Kaida szervezeteit" az Afganisztánnal határos dél-vazirisztáni térségben. Ez azzal jár, hogy máshol tűnnek fel terrorközpontok, de ezek már nem lesznek olyan erősek, mint amilyen az al-Kaida volt Pakisztánban és Afganisztánban – állította Brown.

A miniszterelnök ugyanakkor közölte: "világszerte éberen kell figyelni" az olyan országokra, amelyekben az állam működésképtelenné vált, vagy a működésképtelenség felé tart, mert ezekben az országokban "nyílik mozgástér" a terrorszervezeteknek.


Az elmúlt hetekben különösen Jemen


került a nemzetközi figyelem középpontjába, miután kiderült, hogy a december végi amerikai légi merényletkísérlet nigériai gyanúsítottja – aki előzőleg egy neves londoni egyetemen tanult – Jemenben került kapcsolatba szélsőségesekkel.

David Petraeus tábornok, az iraki és az afganisztáni amerikai erők parancsnoka a hétvégén váratlanul Jemenbe érkezett, hogy Ali Abdullah Szaleh elnökkel tárgyaljon. Barack Obama elnök szombaton első ízben a nyilvánosság előtt is a jemeni terrorszervezetet tette felelőssé a Detroit fölött meghiúsult légi merénylet kiterveléséért. Az üzenet egyértelmű: Washington bekeményít a terror elleni küzdelemben.

Hírek szerint a jemeni al-Kaida szélsőségesei képezték ki Umar Farouk Abdulmutallabot az alsónadrágba rejtett robbanóanyag használatára, s ők adtak neki utasítást a merénylet végrehajtására.


A szervezet neve Arab-félszigeti al-Kaida:

egy évvel ezelőtt jött létre, amikor egybeolvadt az al-Kaida jemeni és szaúd-arábiai csoportja.Vezetője a jemeni Naszer al-Vahisi. Ő volt Oszama bin Laden titkára az afganisztáni háború idején; főnöke oldalán részt vett a Tora Bora hegyi erődért vívott harcban, amelynek során bin Laden kicsúszott az amerikaiak karmai közül.

Al-Vahisi abból a szigorúan őrzött szanaai börtönből szökött meg, ahová a jemeni hatóságok zárták Afganisztánból történt hazatérése után. Terrorizmus-szakértők szerint még ma is kapcsolatban áll bin Ladennel. Szaúdi helyettese, Ali as-Sihri hat évet húzott le Guantánamón, és "túlélte" a bűnbánó terroristák számára a szaúdi hatóságok által szervezett beilleszkedési programot. Credója így hangzik: "Ha Allah is úgy akarja, akkor a fogság évei csak tovább erősítették állhatatosságunkat a dzsihád elveinek a követésében".

A fenti két férfit az amerikaiak nagyon szeretnék elkapni – vagy holtan látni. Szálka a szemükben a terrorcsoport imámja, Anvar al-Avlaki is. Ő az Egyesült Államokban született, ám idővel visszatalált arab gyökereihez, és gyűlöletet terjesztő fanatikus hitszónok lett belőle.

Állítólag élénk elektronikus levelezésben állt Nidal Malik Hasan amerikai őrnaggyal, aki tavaly novemberben Fort Hood texasi támaszponton 13 katonát lőtt agyon. Hírek szerint Avlaki vallási tanácsokkal látta el Abdulmutallabot is, mielőtt a nigériai bankárcsalád fia fölszállt a Detroitba tartó amerikai repülőgép fedélzetére.


Jemen "nem biztos menedéke a terroristáknak"

– hajtogatta vasárnap Ali al-Aniszi, a jemeni titkosszolgálat főnöke. Csakhogy a 2001. szeptember 11-i merényletekig iszlamista szélsőségesek akadálytalanul jártak-keltek az arab országban. Ezt követően Szaleh elnök – aki immár húsz éve irányítja a szegénység és erőszakos konfliktusok által szétzilált országot – és az Egyesült Államok oldalára állt a terrorellenes háborúban.

Az államfő hatalmi apparátusába azonban beszivárogtak a fundamentalisták elvbarátai. Al-Vahisi és 22 cimborája 2006 februárjában kitört a börtönből; a látványos szökési akció aligha sikerülhetett volna a jemeni titkosszolgálat segítsége nélkül – vélik szakértők. A széles körben elterjedt korrupció is megkönnyíti a jól szervezett alvilági csoportoknak a hatóságok kijátszását.

Jemen fővárosában terrorveszély miatt ideiglenesen bezárták vasárnap a brit és az amerikai, majd hétfőn a francia nagykövetséget; Japán felfüggesztette a konzuli szolgáltatását, Spanyolország pedig lezárta a nagyközönség előtt diplomáciai képviselete kapuit.

A BBC szerint a bezárásokról szóló döntést sürgette az is, hogy a jemeni biztonsági erők nyomát vesztették hat, fegyverekkel és robbanószerrel megrakott kamionnak. Az al-Kaida bizonyos jelek szerint


terrorista merényletre készül Szanaában

– fogalmazott John Brennan, Obama terrorizmusellenes főtanácsadója vasárnap a CNN hírtelevízióban. Az Egyesült Államok eltökélt, hogy megsemmisítse az al-Kaidát, legyen az akár Pakisztánban, Afganisztánban vagy Jemenben – szögezte le.

Hozzátette ugyanakkor, Washington a szóban forgó fenyegetés ellenére nem kíván a terrorizmus elleni globális küzdelemben újabb frontot nyitni Jemenben. Washingtoni sajtóhírek szerint azonban az amerikai hadsereg felméri, melyek lehetnek a potenciális célpontjai a légierő által végrehajtandó csapásoknak.

Obama főtanácsadója úgy becsülte, hogy az al-Kaida terrorhálózat több száz tagja tevékenykedik Jemenben. Úgy fogalmazott, Washington "nagyon aggódik az al-Kaida erősödése miatt". Megítélése szerint az ott élő amerikaiak és más nyugati országok állampolgárai elleni fenyegetés csak akkor enyhülhet, ha az arab ország kormánya hatékonyabban lép fel a terroristákkal szemben. Az Egyesült Államok tavaly 67 millió dollárral támogatta Jement; ennél nagyobb összeget, 112 millió dollárt csak Pakisztán kapott a terrorizmus elleni küzdelemben.


Jemen „radikalizálódásától” tartva,

amely „az egész világot fenyegeti”, január elsején Gordon Brown brit kormányfő nemzetközi konferenciát hívott össze. Az értekezletet a január 28-ára meghirdetett londoni Afganisztán-konferenciával párhuzamosan tartanák, tekintettel arra, hogy a két témakör "kapcsolódik egymáshoz".

Brown a londoni miniszterelnöki hivatal honlapján megjelent írásában hangsúlyozta: az Afganisztánból mára "jórészt eltávolított" al-Kaida terrorhálózat hívei most Jemen – valamint a Szahel-övezet és Szomália – kormányzati ellenőrzés nélküli, vagy alig ellenőrzött vidékein aktívabbak.

A londoni nemzetközi Jemen-konferencia céljai között szerepel annak meghatározása, hogy a jemeni kormánynak milyen terrorellenes intézkedéseket kell hoznia, és ehhez milyen összehangolt nemzetközi segítségre van szüksége. Áttekintik a radikalizálódástól leginkább fenyegetett jemeni térségek fejlesztésének támogatását, a jemeni biztonsági erők kiképzésének segítését, valamint a térségben folyó nemzetközi terrorellenes tevékenység jobb összehangolását.

A Downing Street szerint a Jemen-konferencia tervét a Fehér Ház és az EU támogatja, és London igyekszik elérni Szaúd-Arábia, valamint a Perzsa-öböl menti államok támogatását is.

Forrás: BBC, MTI/AFP/ITAR-TASZSZ/Kyodo/Reuters/AP

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS