2020. július 10. péntekAmália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A szlovák nyelvtörvényt bírálták az EP-ben

hírösszefoglaló 2009. szeptember 15. 13:56, utolsó frissítés: 13:56

Atrocitás érte az EU egyik hivatalos nyelvét, érvelt Schmitt Pál. A szlovákok szerint a magyarok manipulálják az európai közvéleményt, Leonard Orban szerint ismerni kell az államnyelvet.Élesen bírálták magyar európai parlamenti képviselők a nyáron módosított szlovákiai államnyelvtörvényt az Európai Parlament plenáris ülésén, hétfőn Strasbourgban.

Az új összetételű EP első érdemi munkanapján, napirend előtti felszólalásában Schmitt Pál (Fidesz), a képviselőtestület alelnöke úgy fogalmazott, Szlovákiában olyan atrocitás érte az EU egyik hivatalos nyelvét, a magyart, amely teljes mértékben ellentmond az európai szellemiségnek. Egyetlen EU-intézmény sem hagyhatja szó nélkül, hogy az egyik tagállam nyíltan szembemenjen alapvető európai normákkal, és támadást indítson a kisebbségi jogok ellen – hangoztatta Schmitt Pál.

Tabajdi Csaba, az MSZP delegációvezetője szerint Pozsony súlyos jogsértést követett el, márpedig "az EU hitelességét kezdi ki, ha csak az unión kívüli jogsértések esetén emeli fel a szavát". Rámutatott, hogy a törvénnyel többség és kisebbség között páratlan feszültség keletkezett,


a jogszabály diszkriminálja az ottani magyarságot.

A következő Európai Bizottságnak felelőssége lesz, hogy megteremtse azokat a fórumokat, ahol ezeket az eseteket kivizsgálják – tette hozzá Tabajdi.

Írásban beadott hozzászólásában Gyürk András (Fidesz) azt emelte ki: ha az alapvető értékekről van szó, az EU nem helyezkedhet semleges álláspontra. Kérte, hogy az uniós döntéshozók vegyenek példát az Európai Néppárt ifjúsági szervezetéről, amelynek tagjai egyöntetűen elítélték a nyelvtörvényt.Ugyancsak írásban benyújtott felszólalásban Gál Kinga (Fidesz) arra mutatott rá, hogy Sólyom László köztársasági elnök augusztus 21-i szlovákiai útjának megakadályozásával az Európai Unió történetében először történt meg, hogy az egyik tagállam közjogi méltósága számára megtagadták a beutazást egy másik tagállam területére. Ez szerinte ellentétes az európai szellemiséggel, és nem összeegyeztethető semmilyen közösségi és nemzeti jogszabállyal sem.

Sógor Csaba RMDSZ-es képviselő szintén a nyelvtörvény ellen emelt szót. Fontosnak nevezte, hogy az unióban legyen egy egységes,


minden ország számára kötelező kisebbségvédelmi törvény.

A témában szlovák képviselők is felszólaltak, akik egyebek között úgy vélték, a törvény tiszteletben tartja a kisebbségi jogokat. Sergej Kozlík (Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom, HZDS) azzal vádolta a törvény magyar bírálóit: "sokszor még a hazugságtól sem riadnak vissza, hogy manipulálják az európai közvéleményt". Úgy vélte, az európai intézményeknek inkább a magyarországi szélsőségekkel szemben kellene határozottabban fellépniük.

A vezető kormánypártot képviselő Boris Zala (Irány-Szociáldemokrácia, Smer) szerint Magyarországon veszélyes politikát folytatnak, szélsőséges hangulatkeltés folyik. Ezzel a politikával le kellene állni – tette hozzá. Eduard Kukan (Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió) a közös felelősségre hívta fel a figyelmet. Úgy vélte, "párbeszédre van szükség, amikor a megoldást keressük, ez az európai módszer".


Az Európai Uniónak nincs olyan jogköre, hogy beavatkozhatna

a szlovákiai államnyelvtörvény kapcsán kialakult szlovák-magyar vitába – jelentette ki szlovák tájékoztatás szerint Leonard Orban, a nyelvi sokszínűségért felelős román EU-biztos hétfőn Brüsszelben azt követően, hogy találkozott a szlovák külügyminiszterrel.A szlovák nyelvtörvény nincs ellentétben az európai jogrenddel, de végrehajtásakor problémák alakulhatnak ki, ezért nagyon óvatosan kell eljárni – tolmácsolta a biztos álláspontját közleményben a szlovák külügyminisztérium. Orban megjegyezte: az európai többnyelvűségi politika egyik alaptétele, hogy a kisebbségeknek ismerniük kell az államnyelvet.

Miroslav Lajcák biztosította Orbant, hogy Pozsony felelősen járt el, és a jövőben is felelősen fog eljárni a törvény alkalmazásakor, összhangban Knut Vollebaeknek,


az EBESZ kisebbségügyi főbiztosának ajánlásaival.

"Meggyőződésem, hogy Szlovákia és Magyarország már annyira fejlett tagjai az EU-nak, hogy a törvény miatt keletkezett vitát képesek korrekt, szomszédokhoz illő párbeszéd keretében is megoldani, anélkül, hogy megterhelnék vele az európai, illetve a nemzetközi intézményeket" – állapította meg Lajcák. A minisztérium szerint Lajcák megpróbálta meggyőzni Orbant arról, hogy a szlovák nyelvtörvényről külföldön terjesztett információk tévesek és félrevezetőek.Pozsonyban bejelentették, hogy Knut Vollebaeket, aki szerdán egynapos munkalátogatást tesz Szlovákiában, fogadja Robert Fico szlovák miniszterelnök is.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS