2019. október 18. péntekLukács
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ökológiai katasztrófa Athénban: az erdő leég vagy kiirtják

hírösszefoglaló 2009. augusztus 26. 12:51, utolsó frissítés: 12:51

Illegális építkezések miatt zsugorodik a görög főváros tüdejét jelentő rengeteg, a közvélemény szerint egyes tűzesetek mögött is ingatlanfejlesztők állnak.“Csak egy-egy erdőtűz után ötlik az ember szemébe, hogy micsoda úszómedencés paloták rejtőzködnek Athén környékén. Minden egyes tűz után felfedezünk olyan lakóingatlanokat, amelyek létezéséről nem is tudtunk. A görög állam már jó ideje rendre legalizál minden engedély nélküli építkezést" – jelentette ki Nikosz Haralambidesz, a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet görögországi részlegének igazgatója.

Az illetékes ügyészség nyomozást rendelt el annak kiderítésére, hogy gyújtogatás okozta-e a múlt héten azt a tüzet a főváros környékén, amelyben megsemmisült mintegy 150 ház, illetve több ezer hektárnyi erdő és termés. Bár a mediterrán országokban a szárazság és a hőség gyakran okoz erdőtüzet, a görög közvélemény meg van győződve arról, hogy


pénzéhes ingatlanfejlesztők állnak számos tűzeset mögött.


A görög főváros ugyanis az utóbbi több mint másfél évszázadban hihetetlen mértékben kiterjeszkedett a környező hegységek – a Párnida, a Himettosz vagy a Pendeli – erdeibe. Amikor 1834-ben a modern görög állam fővárosává nyilvánították, Athén még csak egy falu volt az Akropolisz lábánál.

Épülő villa mögött lángoló erdő
<br />
forrás: pakistantimes.netÉpülő villa mögött lángoló erdő
forrás: pakistantimes.net


Vidékről főleg az utóbbi néhány évtizedben özönlöttek a munkát kereső emberek a városba, és a lakások utáni kereslet jóval meghaladta a városfejlesztés ütemét. Nagyon sok lakóházat engedély nélkül építettek fel, és a kormányok utólag – a minél több szavazat begyűjtésének szándékával – legalizálták azokat.

"Ideje véget vetni ennek a veszélyes és abnormális jelenségnek. Be kell tiltani a további terjeszkedést, mert a főváros tüdejét képező erdőkből lassan nem marad semmi" – írta a Kathimerini című konzervatív napilap szerkesztőségi cikkében.

"Rengetegen akarnak az Athén környéki erdőkben építkezni" – mondta a Greenpeace-igazgató. A legfrissebb városrendezési terv szerint újabb


25 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet és erdőt

nyilvánítanak építési övezetté. A világválság miatt most éppen zsugorodó görög gazdaságban az építőipar a legerősebb húzóágazat. Ezért ha a konzervatív kormánynak intézkedéseivel sikerül az ágazat növekedését gyorsítani, akkor az nagy politikai előnyt hozhat neki a márciusra tervezett választásokon az ellenzéki szocialistákkal szemben, akik a közvélemény-kutatási eredmények szerint nyerésre állnak.

Jeórjiosz Szufliasz környezetvédelmi, várostervezési és közmunkaügyi miniszter ígéretet tett arra, hogy Attika régió minden leégett erdeje helyébe újat telepítenek. A miniszterre mindazonáltal belpolitikai össztűz irányul, mert engedély nélkül építtetett nyaralót Athén közelében.

Környezetvédők szerint az egyre csak növekvő – már majdnem ötmillió lakosú – és egyre szennyezettebb levegőjű Athén még elviselhetetlenebb lesz az erdők folyamatos irtásával. Nikosz Hlikasz ökológus azt mondja:


óriási környezeti katasztrófa fenyeget.

"A katasztrófát elhárító intézkedések elmulasztása politikailag ma már többet nyom a latban, mint nem legalizálni az engedély nélkül épült ingatlanokat" – mondta.

A görög erdőtüzek az űrből. Műholdfelvétel: Jeff Schmaltz/NASA
<br />
forrás: ens-newswire.comA görög erdőtüzek az űrből. Műholdfelvétel: Jeff Schmaltz/NASA
forrás: ens-newswire.com


Az Athén környékén pusztító erdőtüzeket keddre eloltották, de Görögország több más térségében továbbra is lángol az erdő. A sajtó és a közvélemény a kormányt hibáztatja, a hozzáértés hiányát felróva. A sajtó azzal vádolja a kormányt, hogy rosszul kezelte a válságot, súlyos tévedéseket követett el, nem tanult a múltból. Görögországban két évvel ezelőtt nyáron 77 ember vesztette életét erdőtüzekben.

A főváros északkeleti peremvidékén péntek óta közel húszezer hektár erdőt és vetésterületet perzselt fel a tűz. A tűzoltók készültségben maradnak, hogy elfojtsák az esetleg fellobbanó újabb tüzeket. Az Athéntől északra lévő tűz volt a legveszélyesebb, amelynek kiindulópontja a Marathóni-síkságtól északra, Grammatikóban volt.

A tüzek által sújtott tucatnyi település polgármesterei egyfolytában követelték, hogy több repülőgépet és helikoptert vessenek be. Sok ember arra panaszkodott, hogy magára hagyták a bajban, a tűzoltók késve érkeztek, és rosszul volt összehangolva a segítség. A péntek óta folyamatosan dolgozó tűzoltók arra figyelmeztettek, hogy "nem képesek csodát tenni", és arra kérték a lakosságot, hogy hagyjon fel a sértegetésekkel.

Forrás: MTI, Reuters

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS